Mitä on tapahtunut?

Mennyt alkuvuosi oli hoitoalalla myrskyisä. Meitä alan yrittäjiä on tukistettu niskavilloista niin, että hiustupot lentelivät! Mitä on tapahtunut? On tapahtunut ilmiselviä, jopa pöyristyttäviä hoidon laiminlyöntejä, ja eettisesti täysin kestämättömiä virheitä, joita sivistyneen maan hyvin koulutettujen yritysjohtajien ja heidän alaisinaan toimivien ei koskaan uskoisi sallivan. Sitten on tapahtunut yleisen mielipiteen hullaantuminen asialle ja sitä kautta poliittisten päättäjien vaalienalushullaantuminen. Demokratiassa tämä on mahdollista. Keskustelu siitä, miten huonosti erityisesti vanhustenhoidon asiat meillä ovat, kävi kuumana, etten sanoisi tulta iskien. Ja sitten on tapahtunut se, mikä on hyvin tyypillistä suomalaiselle keskustelukulttuurille: ensin vouhkataan ja sitten yleistetään: Koko vanhustenhoitoala on retuperällä.


Nyt kun pöly on hieman laskeutunut, rohkenee tällainen ”sydänvereslihalla” hoitotyötä tekevä yrittäjä esittämään vastaväitteen: ei koko hoitoala eivätkä kaikki hoitoalan yrittäjät ole sössineet. Suuret mammutit näyttävät tulleen paljastuneiksi, ja ehkä osa meistä pienemmistäkin. Jokaisella meillä alan yrittäjällä on aina parantamisen varaa ja on oltava aroin mielin ja tarkkana, ettei tapahtuisi virheitä, mutta tulikohan tässä leimatuksi myös syyttömiä. Hurskasteluun ei ole aihetta kenelläkään, mutta itsepuolustukseen on oikeus niillä, jotka tietävät yrittäneensä parhaansa, olleensa tietoisia mitoituksista ja joiden asiakkaat ovat tyytyväisiä.


Tämä hoitotyö on upea ala, jossa tehdään eettisesti korkeata työtä ihmisen hyväksi. Eurojen lantit silmien paikoilla ei sovi johtotähdeksi. Sydän on se, jota pitää kuunnella. Tarvitaan ”ammattitaitoa ja sydäntä”, kuten oma sloganimme kuuluu. Silti jokaisen pitää hyväksyä myös se, että jokaisella yrittäjällä on oltava oikeus pyrkiä taloudellisesti terveeseen toimintaan ja että vain sellainen yritystoiminta voi taata laadukkaan työn. Tämä ala on aivan liian huonosti hinnoiteltu.


Kuka olikaan se taannoinen ministeri, joka sanoi, että jos koneiden korjaamisesta suostutaan maksamaan enemmän kuin ihmisen hoitamisesta, yhteiskunnassa on arvokeskustelun paikka!


Reijo Niemelä, toimitusjohtaja