punkkibussi

Nyt on punkkirokotusten aika – ottakaa ihmeessä rokotus!

Kevät on Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelussa erityisen liikkuvaa työnteon aikaa. Kuljemme nimittäin pitkin Pohjanmaan rannikkoa Kristiinankaupungista Kemiin ja sisämaahankin aina Kainuuseen saakka tarjoamassa ihmisille rokotuksia puutiaisaivotulehdusta (TBE) vastaan. Olemme liikkuneet asialla vuodesta 2005 saakka. Ensimmäisinä Suomessa muuten!

Jännää miten tämäkin asia jakaa ihmisten mielipiteitä. Jotkut ovat sitä mieltä, että tässä yritys tekee pelkkää bisnestä vakavalla asialla. Okei, bisnestähän se yrittäjä koettaa tehdä, jokainen yrittäjä. Mutta itse näemme kyllä itsemme enemmän palveluntuottajana, joka tarjoaa ihmisille ainoaa tarjolla olevaa keinoa suojata itsensä vakavaa tautia vastaan. Suurin osa ihmisistä - ja tässä nojaamme välittömään palautteeseen, jota saamme kentältä -  näkee toki asiassa hyvän tavan saada helposti turvallinen mieli lastensa ja itsensä kesänviettoon. Kaikki eivät luonnollisestikaan tarvitse punkkirokotusta. Vain sellaiset, jotka asuvat tai oleskelevat tai muuten liikkuvat punkkeja vilisevillä alueilla tai lomailevat sellaisissa paikoissa.

Suomi ei ole erityisen punkkirikasta aluetta verrattuna esim. Keski-Euroopan tai Baltian maihin. Silti Suomessakin punkkien levinneisyysalueet laajenevat. Erityisesti Turun Yliopisto on tehnyt tätä koskevaa tutkimustyötä. Käsityksemme on, että jokainen, joka on saanut punkeista virustartunnan tai sen toisen punkkien levittämän taudin eli borrelioosin, ovat valmiita varoittamaan ihmisiä: ottakaa ihmeessä rokotus! Selvyyden vuoksi todettakoon tässäkin, että rokotus ei suojaa borrelioosilta, vaan ainoastaan puutiaisaivotulehdukselta. Borrelioosia voidaan hoitaa antibiooteilla, koska se on bakteeripohjainen tauti.

Viime vuonna Suomessa sai TBE-tartunnan 82 ihmistä. Se on enemmän kuin milloinkaan THL:n tilastoimana aikana. Luku voi tuntua pieneltä, riippuu vähän mihin sitä vertaa, mutta jokainen näistä tartunnoista olisi ollut estettävissä vastarokotuksella.

Siksi me olemme keväisin liikkeellä, emme ensisijaisesti bisnestä tekemässä, vaan ensisijaisesti palvelemassa ja antamassa ihmisille mahdollisuuden tautiturvalliseen ja punkeista huolettomaan arkeen tai  lomanviettoon tai työmatkoihin. Täydellisen vapaaehtoisuuden pohjalta!