"Sydänpuoli säätä vasten"

Suomalaisen kansallistunnon mestaritulkki Kari Tapio kertoo eräässä laulussaan rakennuspuuhista isän kanssa. Ulkovajaa laudoittaessaan isä ohjeisti apulaiselleen pikkupojalle: ”Muista aina poika, lauta sydänpuoli säätä vasten. Silloin se kestää kauemmin”.

Suomi on elänyt 100 itsenäisyyden vuotta, pisimmältään sydänpuoli säätä vasten. Eikä ”sää” ole todellakaan aina ollut kovin suotuisa. Alkutaipaleella ja toisenkin sodan aikana tuppasi olemaan haasteellista, kun kimppuun hyökättiin. Mutta juuri silloin, kun oli vaikeinta, "lauta laitettiin oikein päin" eli kansa oli sydänpuoli säätä vasten. Kun lunta ja tuiskua tuli tupaan ovista ja ikkunoista, Isänmaan itsenäisyyden varjeleminen oli ”sydämen asia”. Kaveria ei jätetty ja kaverillekin jätettiin eikä pienistä maristu! Jäljet ovatkin sitten historiaa.

Mahdammeko me ”helppojen” vuosikymmenten ihmiset tunnistaa tuon laulun läksyn? Voi olla – ja onkin – että joskus lauta on lipsahtanut väärin päin, ja silloin se ei ole kestänyt kovin kauan. Tässä on meille itsetutkistelun ja haasteen paikka. Millä tahansa rehellisellä työllä rakennammekin tätä maata, sydän tulisi olla säätä vasten.

Onnittelut, 100-vuotias Suomi! Onnittelut me!