Kevään 2019 punkkikiertueemme on päättynyt!

TBE-rokotteita on myös saatavana meiltä ajanvarauksella ympäri vuoden. Ajanvaraukset: puh. 044 7311 340 tai 0400 867 085.


TBE-rokotusten hinnat: aikuinen 50 €,  lapsi  45 €.


Muutkin rokotukset ympäri vuoden Kokkolasta

Keski-Pohjanmaan Hoitopalvelusta saa paitsi TBE-rokotteita, myös muita matkailijan kannalta tärkeitä rokotteita ympärivuotisesti, joten esim. matkoja suunnitteleva voi hoitaa rokotussuojansa kuntoon aivan oman aikataulunsa mukaan. Varaathan ajan etukäteen puh: 0400 867 085.

Yleistä tietoa puutiaisesta

Puutiainen eli punkki on hämähäkkieläimiin kuuluva pieni niveljalkainen. Puutiainen (Ixodes Ricinus) on yleisin Suomessa tavattava punkkilaji. Se viihtyy parhaiten metsäisillä ja kosteilla alueilla - esimerkiksi lehtimetsässä, jossa on tiheä aluskasvillisuus. Puutiainen on aktiivinen vähintään viiden asteen lämpötilassa. Suomessa punkkikausi kestää yleensä huhtikuusta lokakuuhun saakka.

Suomessa puutiaiset saattavat kantaa Borrelia-bakteeria ja/tai TBE-virusta. Yksittäisen puutiaisen pureman aiheuttama sairastumisriski on melko pieni, mutta kannattaa pitää huoli siitä, ettei puutiainen pureudu ihoon. Punkinpuremaa vastaan voi suojautua peittävällä vaatetuksella ja tarkastamalla iho päivittäin maastossa ja metsässä oleskelun jälkeen. TBE-viruksen aiheuttamalla puutiaisaivotulehdukselta voi lisäksi suojautua rokotteella. Puutiaisaivotulehdukseen ei ole hoitokeinoa. Borrelia-infektiota vastaan ei ole rokotetta, mutta sitä voidaan hoitaa antibiooteilla.

Kenen kannattaa harkita rokotusta?

Suomessa tartunnan voi saada punkin puremasta entistä laajemmalla alueella. Riski sairastua puutiaisaivotulehdukseen on Ahvenanmaan maakunnassa suuri ja sairastuvuus kansainvälisesti vertailtuna erittäin korkea. Puutiaisaivotulehdusta esiintyy yksittäistapauksina myös muualla Suomessa: Turun saaristossa, Kokkolan seudulla, Helsingin ulkosaarilla sekä Lappeenrannan ja Imatran seuduilla. Tartuntariski on merkittävä myös Ruotsissa Tukholman saaristossa ja sieltä etelään lähinnä rannikolla (myös Gotlannissa ja Öölannissa), Baltian maissa, Venäjällä ja osissa Keski- ja Itä-Eurooppaa. TBE-rokotuksen tarve kannattaakin huomioida suunnitellessasi matkaa kyseisille riskialueille.

Rokotetta suositellaan yleensä niille 7 vuotta täyttäneille, jotka altistuvat puutiaisaivotulehdusvirukselle liikkuessaan luonnossa taudin endeemisillä alueilla.

Ohjeita TBE-rokotussarjasta

TBE-rokotussarjaan kuuluu aluksi 3 rokotteen ns. pikaimmunisaatiosarja. Rokotussarjan toista rokotusta suositellaan otettavaksi vähintään 2 viikkoa - 3 kuukautta ensimmäisen rokotuksen jälkeen. Viimeistään se tulisi saada 6 kuukautta ensimmäisen rokotuksen jälkeen mahdollisimman hyvän immuunivasteen kehittämiseksi. Kolmannen rokotuksen saaminen tulisi ajoittaa noin 1 vuoden päähän 2. rokotuksesta, kuitenkin viimeistään 2 vuoden päähän.

Ensimmäisen ja toisen rokotteen jälkeen suoja on jo alustava, mutta kolmannen rokotteen saanut saa täyden suojan 3 vuodeksi. Tämän jälkeen otetaan ns. tehosterokote (1 kpl), joka antaa suojan jo 5 vuodeksi (60 vuotta täyttäneillä 3 vuodeksi).

Lisää hyödyllistä lisätietoa punkkirokotuksista ja ohjeita mm. kysymysten ja vastausten muodossa saat täältä.

Ota yhteyttä ja kysy lisää lomakkeella! Voit myös soittaa, puh. 06 822 0345 tai 0400 867 085.

Suosittele meitä

Facebook Twitter 22Jaa