OBS! Vi vaccinerar TBE runt om året

Det är möjligt att ta TBE-vacciner när som helst hos oss.

Tidsbeställning tel. 044 7311 340 eller 0400 867085.

Priser: 

Vuxen 50 €

Barn    45 €

Allmänna information av TBE-vaccinering och fästingen            

Fästingen är ett litet leddjur som är släkt med spindeldjur. Den vanligaste fästingarten i Filnland är Ixodes ricinus. Fästingen trivs bäst på skogiga och fuktiga platser, t.ex i lövskog med tät undervegetation. Fästingen behöver minst fem graders temperatur för att vara aktiv. Fästingsäsongen i Finland varar vanligtvis från april till oktober.

I finland kan fästingen bära på borreliabakterie och/eller TBE-virus. Risken att insjukna efter ett enskilt fästingbett är tämligen liten, men det lönar sig att förhindra att fästingen biter sig in i huden. Man kan skydda sig mot fästingbett med täckande kläder och genom att granska huden dagligen efter att ha rört sig i skog och mark. Man kan också skydda sig mot fästingburen hjärninflammation (TBE) genom att vaccinera sig. Det finns ingen medicin som botar TBE. Mot borrelia finns det inget vaccin, men det kan behandlas med antibiotika.

Vem bör tänka på vaccinering?

I Finland kan man få TBE via fästingbett endast i ett geografi skt begränsat område. Risken att insjukna i TBE är stor på Åland, och morbiditeten är mycket högt in internationella jämförelse. Enskilda TBE-infektioner förekommer också i övriga Finland: Åbo skärgård, Karlebytrakten, Helsingfors utskärgård samt Villmanstrand och Imatra trakterna. Smittorisken är hög också i Sverige i Stockholms skärgård och söderut mest på kusten (också på Gotland och Öland), i Baltikum, i Ryssland och i delar av Mellaneuropa och Östeuropa.

Vaccination rekommenderas i allmänhet till de over sjuåriga som blir utsatta för TBE-viruset i naturen i områden men sittorisk.

Suosittele meitä

Facebook Twitter 1Jaa